BemutatkozunkPartnereinkKapcsolatJogszabályokTudástárAjánlatkérés

1974 Flixborough, Anglia 

50.000 tonna ciklo-hexán, - egy könnyen robba gáz - szabadult ki, csővezetéktörés miatt, majd felrobbant. 24 hektáros teleten okozott pusztítást, a lángcsóva 100 méter magasra tört fel. A balesetben 28-an meghaltak és 89-en megsebesültek. 3,5 km sugarú körön belül a lakóházak 90%-a megrült. A baleset elsődleges oka egy ideiglenes csővezeték-összekötő szakadása volt, amelyet szükségmegoldásként szabvány tervesi eljárás mellőzésével alkalmaztak.

1976 Seveso, Olaszország 

E
gy  triklór-fenolt  (műanyag  és  rovarírtószer  gyártása  során  keletke közbenső  anyag) előállító reaktorban a váratlan nyomásnövekedés aeroszolos gőzfel kibocsásához vezetett. A reaktor tartályának biztonsági hasadótárcsája a növekvő nyomás miatt megrepedt, mely gőzkibocsátást eredményezett. A kibocsátott anyag szabadon kiáramlott a környezetbe. A gőzfel dioxinnal volt szennyezett, így összességében kb. 600 g dioxint tartalmazó, igen mérgező anyag került kibocsásra.Még napjainkban is nehéz pontosan felbecsülni ennek a balesetnek a következményeit. 736 személy került kitelepítésre mintegy 95 hektáros teletről. A termőföld felső tegét a növényekkel együtt egy speciálisan kialakított veszélyeshulladék-tárolóba kellett elszállítani.

1984 Bhopal, India 

A Union Carbide Corporation Bhopalban működő növényvédőszert és poliurenokat előállító gyárának föld alatti tartályából nagyon mérgező gáz (metil-izocianát) szabadult ki, aminek következtében mindössze két nap leforgása  alatt      kb. 400 ezer ember szenvedett egészségkárosodást, lönböző fokú mérgest és rövid időn belül 3135-en haltak meg. A baleset oka tartályrepedés volt, amely a kijelzők hibás működése következtében észrevétlenül emelkenyomás- és hőmérsékletnövekedés miatt következett be. A balesetet lyosbította, hogy a kulcsfontosságú hűtőrendszert már hónapokkal korábban leállították. Azóta 16 ezerre emelkedett a halálos áldozatok száma, és több százezerre tehető azok száma, akik valamiféle egészségkárosodást szenvedtek.
 

1986 Basel, Svájc 

Hibás csomagolás vetkeztében tűz ütött ki egy raktárban, ahol 1250 tonna anyagot, többségében rovartószert raktároztak.  Nagy mennyisé füst,  illetve  el nem égett vegyi anyag került ki a levegőbe, több száz méteres magasságba. A közeli lakosok panaszkodtak a kellemetlen szag miatt, ami irritálta a szemüket és a légzőszerket. A tűzoltók  által az oltáshoz használt nagy mennyisé vizet a csatornahálózat nem volt képes elszállítani, így tisztítás nélkül kb. tízezer köbméter szennyezett víz kelt a Rajnába. Ennek következtében a folyó faunájának nagy része elpusztult. A Rajna folyót 500 km hosszan környezeti katasztrófa sújtotta.


1988 Budapest, ALFA élelmiszer és Vegyipari Kereskedelmi Vállalat vegyi anyagraktár tűzesete 

Az 1000 m2 alapterületű földszintes fészerraktárban, raklapokon üveg, műanyag és fémdoboz kiszerelésben festék, hígító, lakk, ragasztó stb. anyagokat roltak nagy mennyiségben. A vállalat egy korábbi kábítószer-élvező dolgozója munkaszüneti napon a raktárba bemászott, majd  a  hígí gőket  belélegezve  elbódult  és  cigarettára  gyújtott.  Ezt  követően  tűz keletkezett, amely gyorsan kiterjedt a raktár teljes területére. A kannák, hordók folyamatosan robbantak fel, veszélyeztetve a közelben rakrakat, lakóépületeket és az oltásra krkező tűzoltókat.Az óriási terhelés és rgezésveszély miatt 36 tűzoltógépjármű és 143 tűzoltó dolgozott a tűz oltásán állandó váltásban kilenc órán keresztül. Az olshoz 33.000 liter habképző- anyagot, 4.800 kg oltóport és 3,5 millió liter vizet használtak fel. A tűz következtében 1 fő meghalt – maga a tűz okozója – és 10 fő tűzoltó megsérült.

1993 Frankfurt, Németország 

Ezt a balesetet egy o-nitro-anizol gyárs közbeni ellenőrizetlen reakcja okozta. Egy keverőedény meghibásodását vetően, a nyomás a reaktorban rohamosan nőtt, a biztonsági szelep kinyílt, a tartály tartalma a levegőbe kelt. Frankfurtot és környezetét porszerű anyag borította  be,  amit  kezdetben  csak  mérsékelten  rgezőnek  tartottak,  azonban  később  a mérgező hatás fokozódása miatt, a szennyezett talajt nagy távolságra el kellett szállítani.

1994 Weyauwega, USA 

E
gy 81 vagonból álló tehervonat szenvedett balesetet Weyauweban, Wisconsin államban, az USA-ban. A baleset a helyi lakosságra nézve komoly veszélyt jelentett. A 31 kisiklott vagon zül 14-ben folyékony propán gázt szállítottak, közülük hat azonnal kigyulladt. A 14 vagon összesen 750 tonna folyékony gázt szállított. Egy, a sínek mellett elhelyezkedő sajtgyár, saját üzemeltetés ljából, 7,5 tonna cseppfolyós ammóniát tárolt tartályban. Ez a tartály, az é  vagonok  zvetlen  közelében  hatalmas  kockázatot  jelentett.  A  robbanás  miatt  1800 embert  kellett  kitelepíteni  a  veszélyes  zónából  (kb.  2,5  km  suga körben).  A  teljes mentesítési munkálatok 2 hétig tartottak.

1997 Hochstrass, Ausztria 

E
gy    tartálykocsi     a    Bécset    kikerülő      autópályán     haladva,     Hochstrass mellett defekt következtében felborult és kigyulladt. A tartálykocsi 21 tonna fokozottan robbanásveszélyes és rgező tulajdonságú, úgynevezett izobutil-aldehid nevű anyagot szállított. Összesen 26 tűzoltó  géprmű és 136  tűzoltó  dolgozott a  kár elhátásán. Az autópályát lezárták és a környéken lakókat felszólították, hogy az ablakaikat tartsák zárva és ne hagyják el otthonaikat. 19 óra hosszat tartott, amíg az autópályát újra megnyitották a forgalom számára. A baleset következtében Bécs számos részén megbénult a közlekedés.